Greek  Greek  Greek  English

Ποιοι Είμαστε

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής κατοίκησαν πρόσφυγες που ήρθαν από τους Αιγιαλούς και το Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης το 1922.

Οι Αιγιαλοί ήταν ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με 600 κατοίκους, κυρίως αμπελουργούς. Τα ονομαστά κρασιά τους τα έστελναν στην Κωνσταντινούπολη και τη Γαλλία.

Μετά τις φοβερές σφαγές των Τούρκων στο Οικονομείο, οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι εγκατέλειψαν τους Αιγιαλούς και το Σχολάρι, παίρνοντας μαζί τους ότι μπόρεσαν από το βιος τους και με κάρα από τη ξηρά ή με πλοία από τη θάλασσα, έφθασαν στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία μετέπειτα ήταν αρκετά δύσκολη, ωστόσο, το 1924 το κράτος έχτισε τα σπίτια του εποικισμού, παραδίδοντας σε κάθε οικογένεια ένα τελειωμένο δωμάτιο και 48 στρέμματα κλήρο.

Οι κάτοικοι του Άγιου Παύλου βρήκαν το κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια αμπελιών και με το μεράκι, την εργατικότητα και την εμπειρία τους, κατάφεραν να διακινήσουντην παραγωγή τους σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, ο Άγιος Παύλος εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική μονάδα παραγωγής Σταφυλιών και Οίνου, καθώς και της περίφημης Ελιάς Χαλκιδικής. Αποτελεί μια ανερχόμενη δύναμη στα Βερίκοκα και τα Ρόδια, καλλιέργειες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Τα άφθονα νερά και το πεδινό κλίμα σε συνάρτηση με το γόνιμο χώμα συντελούν στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων.

Μια ομάδα παραγωγών του Αγίου Παύλου θέλοντας να αξιοποιήσει τα εκλεκτά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής σύστησε τον πρώτο αγροτικό συνεταιρισμό της Ελλάδος με τον καινούριο νόμο ο οποίος απέκτησε το όνομα ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ – Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων. Με περίσσια όρεξη, συστηματική δουλειά και διοικητική οργάνωση, ευελπιστούμε ο ΑΣΕΠΟΠ ΠΑΥΛΙΝ να γίνει το εργαλείο των παραγωγών για την καλύτερη προώθηση και πώληση των προϊόντων τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.